Friss topikok

Szebenyi István-móri rémálom-ahogy én láttam

Szebenyi István vagyok. Amatőr hadszíntér kutató. A véletlen folytán nevemhez fűződik a móri bizonyítékok megtalálása. Átlagember vagyok, egy extrém hobbival. Soha nem próbáltam ki a drogot, és még bizonyosan van egy halom dolog ami kimaradt az életemből, de ez így van jól... Foglalkozásom, és alkalmi foglalkozásaim felsorolása hosszadalmas volna. De szinte mindent kipróbáltam ami kemény és férfi munka. Voltam úszómester, kőműves, favágó, segédmunkás, ügynök, biztosítási vezető, alkusz, és még sorolhatnám... Nős vagyok, két gyermekem van. Igyekszem becsületesen felnevelni mindkettőjüket. Soha nem lógtam az Állam nyakán, holott néha ránk fért volna. Mindig csak annyit kértem mindenkitől, amennyi jár! Weboldalam: www.hadtortenet.hu Egy egyesület elnökeként próbálom összefogni az amatőr hadszíntérkutatókat. Különös érzékem van nem hétköznapi históriákba keveredni! Vannak dolgok, amelyekben következetesen következetlen vagyok... :-) E-mail: szerkesztoseg.hke@gmail.com

S.O.S. Metal Detector! Elvesztette? Megtaláljuk! Kérjen ajánlatot! Elhagytad a kulcscsomódat, elrejtett családi örökséged keresed? Vagy csupán egy legenda nyomába szegődnél? Kérésre házhoz megyünk! szerkesztoseg.hke@gmail.com

2011.01.17. 11:24 Johnny01

Kis magyar kincskeresés fémdetektorral és nehézkes törvényi háttérrel

Az MTV-1 Jelfogó c. műsora

Teljes videó itt tekinthető meg:

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/01/14/10/Kis_magyar_kincskereses_femdetektorral_es_nehezkes_torvenyi_hatterrel.aspx

A műsorvezető: HALÁSZ ZSUZSA

Halász Zsuzsa.: - Kincset keresni izgalmas dolog, világszerte milliók hódolnak ennek a hobbinak, és sok ezren meg is élnek belőle. A magyar föld egyedülállóan gazdag régészeti emlékekben, viszont ami itt előkerül, az az államot illeti. Aki talál valamit, jutalom helyett rendőrségi eljárásra számíthat, már ha nem értesíti róla az illetékes szervet. De vajon minden fémkereső a tilosban jár? - megtudhatják Nádor Dávid Brúnó riportjából.

Rip.: - A Kárpát-medence valódi kincsesbánya, amióta ember létezik a Földön, ezt a különleges adottságú területet mindig lakták. Ahol csak ásni kezdenek, valami biztos előkerül.

Név nélkül.: - Ez egy római érme a IV. századból. (...?)

Rip.: - Minden kor hagyott valami tárgyi emléket. A földben rejtőző töménytelen műkincs évszázadokig, vagy ezredekig hevert a mélyben háborítatlanul, mígnem a technika megalkotta a fémkereső készülékeket. Ettől kezdve iparszerűen indult meg a régészeti lelőhelyek kifosztása. Most egy híres helyre tartunk, egy ismert és egy hírhedtté vált szakemberrel.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Ez az a terület, ahova mi nem mehetünk be, illetve itt a környéken sem ildomos fémkeresőt elővenni. Vértesszőlősön vagyunk, ez a véretesszőlősi előember lakhelye tulajdonképpen, itt találták meg Samut.

Rip.: - Míg a település Európa legrégebbi embermaradványáról lett híres, addig Szebenyi István másról. Igen, ő találta meg a móri fegyvereket.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Inkább hírhedtté váltam ennek kapcsán, ami valóban nem szerencsés, sőt, bizonyos értelemben ma már nyomasztó. Ez is egy véletlen volt, ott is egy hadisírt kerestünk.

Rip.: - A fémkereső készülékeket a '70-es években kezdték használni a hazai régészek, majd a rendszerváltozás után a detektorok bárki számára hozzáférhetővé váltak. Azóta tízezernyi ilyen készüléket adtak el, és boldog-boldogtalan kutatja a földet.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Vannak ennek nagyon szerencsés oldalai, amikor például kimegy valaki egy ilyen eseményhez, és ha egy ritka dolgot talál, akár véletlenül, ez egy, ez egy, ez egy hasznos dolog. Az a része, hogy, hogy ez ennyire, ennyire áttekinthetetlen, hogy ennyire felhígult, az nyilván nem jó.

Rip.: - Nézzük, hogyan is néz ki egy fémkereső? A készüléket a lezuhant repülőgépek felfedezőjeként ismert Kocsis László mutatja meg nekünk.

Kocsis László hadszíntérkutató, a roncskutatás.hu szerkesztője.: - Ez egy alapszintű fémkereső, igazából a középkategória alsó szintjét képviseli. Ezek a fémkeresők Amerikában készülnek, egy viszonylag jó minőségű gyártmány. A kisebb töltényhüvelykéket meg apró repeszdarabokat egy olyan kb. 5-10 cm-ről kiszedi, a nagyobb tárgyakat képes akár fél méter mélyről is. Hivatalosan semmilyen jogszabály nem tiltja a fémkereső vásárlását, elméletileg a használatát sem. Az 1711 előtt a földbe került tárgyakat nem szabad kivenni a földből, és ha találunk ilyet, be kell jelenteni.

Rip.: - Az amatőr kutatók többsége meg is teszi, a régészek ennek ellenére, ki nem állhatják őket.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Ez a fajta kényszerképzet, hogy az összes fémkeresőst üldözni kell és, és haszontalan ez a tevékenység, ez, ez nagyon élesen bennük van. Én ezzel szemben úgy vélekedem, hogy rengeteg területen, ponton lehetne velük közös együttműködésük, nagyon sokmindenben tudnánk segíteni az ő munkájukat.

Rip.: - Ők nem kérnek ebből, pedig nem biztos, hogy akkora kárt okoznak az amatőrök.

Kocsis László hadszíntérkutató, a roncskutatás.hu szerkesztője.: - A régészeti lelőhelyeken a felső 20 centijét a földnek általában szórványleletek borítják, ami régészeti szempontból nem feltétlenül mérvadó. A felső réteget általában el szokták takarítani. Ezek az emberek, az ilyen kis kapirgálók, ezekben a felső rétegekben található érméket, egyebeket szedik össze, hangsúlyozom, ezt sem szabad.

Rip.: - Mi viszont most keresőzni fogunk. Ezt szabad, mivel szakembereinknek érvényes kutatási engedélye van a Vértes-hegységre, kivéve persze a régészeti lelőhelyeket.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Ez egy nagyon közel lévő fémtárgy, és feltehetőleg vas. Ennyit tudunk róla. Méretét tekintve nem lehet túl nagy, és nem lehet túl mélyen.

Kocsis László hadszíntérkutató, a roncskutatás.hu szerkesztője.: - Szokásos szemét kategória. Állapotából látszik, hogy egyértelműen pár évvel ezelőtt került a földbe.

Rip.: - Ezután a történelem egy jellegzetes darabja, egy Trabant gyújtógyertya került elő a mélyből, majd végre, ránk mosolygott a szerencse.

Kocsis László hadszíntérkutató, a roncskutatás.hu szerkesztője.: - Nemesfém van, réz. Valószínűleg egy hüvely lesz. Azért is érdekes, mert itt egy lőtér volt a közelben, és ennek az emlékeit próbáljuk most majd előkeresgélni. Ez egy Mauser-hüvely, és ha jól látom, egy MG-42-es géppuska lőtte. '43-as gyártású. Hát ilyen kis apróságból áll össze a kép.

Rip.: - Hogy mi minden rejtőzik még itt!

Kocsis László hadszíntérkutató, a roncskutatás.hu szerkesztője.: - Ez egy német gyártású Mauser puskának a bajonettje. Hát látjuk, hogy sajnos az idő megtette a maga hatását. Ez pedig egy magyar Mannlicher puskának egy alkatrésze. Igazából ez a fegyver több mint valószínű, hogy felrobbant, mert olyan drasztikusan tört ketté. A fegyvermaradványok, amik előkerülnek, szinte minden esetben ilyen állapotban kerülnek elő a földből.

Rip.: - Ezután jött a valódi izgalom. Ahogy segédszerkesztőnk Dóri kipróbálta a fémkeresőt, másodpercek alatt talált egy pénzérmét. Ez a hadszíntérkutatók rémálma, mert ha ókori vagy középkori - és általában az -, akkor kezdődhet a bejelentési procedúra.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Megvan! Te érmét találtál! De komolyan mondom. Itt van valahol.

Dóri.: - Ne már!

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Esküszöm! Úgy nézem igen, valami olyasmi.

Dóri.: - Egy húszas.

Szebenyi István elnök, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a wikingkutatocsoport.hu szerkesztője.: - Nem, nem, egyforintos.

Dóri.: - Egyforintos.

Rip.: - Szabálysértést így mi nem követtünk el, ellentétben azzal a férfival, aki az orrunk előtt lopta a fát az erdőből. De most térjünk rá a valódi bűnözőkre, azokra a kincsvadászokra, akik évtizedek óta szervezettek fosztogatják a hazai lelőhelyeket.

Kocsis László hadszíntérkutató, a roncskutatás.hu szerkesztője.: - Két csoportot lehet megkülönböztetni azokból az emberekből, akik ezeket a tárgyakat gyűjtik. Az első, aki saját célra, otthon kis gyűjteményt csinál magának, és boldogan kuporog kincsei között, a történelem kis szeletkéit próbálja ő is a maga módján megmenteni. De bezárva egy lakásba, maradjunk annyiban, hogy nem, nem a köz javát szolgálja. Ez még a kisebbik probléma. A nagyobbik probléma azok az emberek jelentik, akik összegyűjtvén ezeket a tárgyakat, kereskedelmi célra használják, különféle aukciós portálokon külföldre is igen-igen szép számban, meg Magyarországon belül is forognak ezek a tárgyak. A fémkeresős társadalomnak a 10-15 százalékra tippelek, akik, akik a leg, legcsúnyább részét végzik ennek a tevékenységnek. A legcsúnyább rész ez az, amit kiások, rögtön eladom. Tehát ez egy fosztogatás. Tehát maradjunk ennyiben, ez a múltunkkal történő fosztogatása. Ők azok, akik találnak egy, kimegy egy ilyen kis 60-70 ezer forintos fémkeresővel, talál egy érdekesebb, értékesebb leletet, eladja, vesz egy félmilliós keresőt. Így fölmegy a 2-3 milliós gépekig és gyakorlatilag lerabolt mindent, amit lehet.

Rip.: - A kiásott műkincsek kisebb része hazai, többsége gazdag külföldi gyűjtőkhöz kerül, a kevésbé értékes leleteket pedig ezrével árulják a bolhapiacokon, börzéken és az interneten, úgy tűnik, büntetlenül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szebenyiistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr952589825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása