Friss topikok

Szebenyi István-móri rémálom-ahogy én láttam

Szebenyi István vagyok. Amatőr hadszíntér kutató. A véletlen folytán nevemhez fűződik a móri bizonyítékok megtalálása. Átlagember vagyok, egy extrém hobbival. Soha nem próbáltam ki a drogot, és még bizonyosan van egy halom dolog ami kimaradt az életemből, de ez így van jól... Foglalkozásom, és alkalmi foglalkozásaim felsorolása hosszadalmas volna. De szinte mindent kipróbáltam ami kemény és férfi munka. Voltam úszómester, kőműves, favágó, segédmunkás, ügynök, biztosítási vezető, alkusz, és még sorolhatnám... Nős vagyok, két gyermekem van. Igyekszem becsületesen felnevelni mindkettőjüket. Soha nem lógtam az Állam nyakán, holott néha ránk fért volna. Mindig csak annyit kértem mindenkitől, amennyi jár! Weboldalam: www.hadtortenet.hu Egy egyesület elnökeként próbálom összefogni az amatőr hadszíntérkutatókat. Különös érzékem van nem hétköznapi históriákba keveredni! Vannak dolgok, amelyekben következetesen következetlen vagyok... :-) E-mail: szerkesztoseg.hke@gmail.com

S.O.S. Metal Detector! Elvesztette? Megtaláljuk! Kérjen ajánlatot! Elhagytad a kulcscsomódat, elrejtett családi örökséged keresed? Vagy csupán egy legenda nyomába szegődnél? Kérésre házhoz megyünk! szerkesztoseg.hke@gmail.com

2011.04.12. 21:54 Johnny01

Az amatőr kutatói, gyűjtői tevékenység jövője

Bizonyára sokakat érint személy szerint is a címben előrejelzett téma. Nem csupán azokra gondolok, akiknél az elmúlt időszakban házkutatások, lefoglalások, eljárások zajlottak, hanem azokra is, akik mindezeket nem szenvedték el, de ezt a tevékenységet folytatják.

Sokakban különböző érzéseket váltottak ki az események. Számos fórumban olvastam, hogy egyfajta hajtóvadászatként élik meg ezeket az eseményeket, és összességében is borúlátóak a jövőt illetően.

Érdekes megfigyelés volt számomra továbbá, hogy az egyik legnagyobb internetes aukciós oldal kínálatában a haditechnikai jellegű termékek igen megfogyatkoztak hirtelen...

A média hétről-hétre számol be újabb "nagy fogásokról" amelynek áldozatai között ma már megtalálhatók azok a gyűjtők is, akik életükben nem használtak fémkeresőműszert, soha nem voltak kint terepen. Gyűjteményüket elsősorban készpénzért vásárolták össze, vagy csere útján gazdagították.

Mi várható? Mindenki ezen töpreng.

Összességében elmondható azonban, hogy az ilyenkor már-már szokásos pánikkeltésen, indulatok levezetéséül szolgáló felesleges szócséplésen kívül más nem nagyon tapasztalható az internetes fórumokon.
Mindenkinek jár a szája ahogyan azt megszokhattunk az évek alatt, de valódi lépéseket, konkrét cselekvést nem mutat ez a közösség.
Mindenki vár a csodára jó magyar szokás szerint, majd csak történik valami.

Ám csodák pedig nincsenek!

Jómagam - és vagyunk ezzel így néhányan - hosszú ideje szorgalmazzuk, hogy változásra van szükség. Változásra a szervezeteinken, tagságunkon belül, és egy jól kimunkált törvényi változásra egyaránt.

Fel kell végre ismernie minden érintettnek, hogy az amatőr hadszíntérkutatói tevékenység az elmúlt 15-20 esztendőben oly mértékben hígult fel, és növekedett, hogy azt a törvényhozás képtelen volt lekövetni.
Egyszerűen szabályozatlan maradt ez a terület, és csupán most, egy súlyos tragédia bekövetkezése irányította a társadalom tekintetét erre a tevékenységre.

De vajon miért kellett ezzel mindez idáig várni?
Mi magunk már többször adtunk hangot annak, hogy változásra, szabályozásra van szükség, mert ebből tragédiák fognak bekövetkezni.

Most itt a lehetőség hogy rendet tegyünk ezen a területen, és egy új irányt vegyen ez az egész.
Szükség van egy mindenki számára elfogadható, ellenőrzött, szabályozott körülményeket teremtő jogszabályi környezet kialakítására.
Nyilvánvaló, hogy a megoldást nem a tiltás fogja hozni, hiszen a totális tiltás ellenére is lesznek akik tovább folytatják. A tiltás önmagában soha nem oldott meg semmit!
Ezzel csupán azt érnék el, hogy az egész tevékenységet illegalitásba kényszerítenék, ami még több tragédiához vezetne.
Hiszen ami ma így vagy úgy felszínen van akár az internetes fórumokon, aukciókon, az hirtelen eltűnne (lásd a Vaterán már elkezdődött!) de semmiképen nem szűnne meg!

Véleményem szerint van megoldás, és van hajlandóság részünkről a megoldáskeresésre.
Vannak kézzelfogható ötleteink, elképzeléseink, amelyek megvalósulása esetén egy jó törvény kiállná az idők próbáját, és mindenki számára megnyugtató eredményekkel járna.

Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szükséges változás minél előbb bekövetkezzen!
Minden lehetséges fórumon lobbizni fogunk ennek érdekében, hiszen senkinek sem jó az az állapot ami ma van.

Nyilvánvaló, hogy ennek a változásnak is lesznek majd vesztesei, azok akik nem akarnak változni, és nem akarják hogy változzanak körülöttük a dolgok.
De mindannyiunk érdeke hogy ez bekövetkezzen!
És valóban ez egyfajta megtisztulást is jelent majd, le fog tisztulni ez a tevékenység.
Aki aláveti magát a szabályozásnak az folytathatja, aki pedig nem, az járhat a tilosban mint eddig. Viszont azzal a tudattal, hogy bármikor tetten érhetik, és szigorú büntetést szabhatnak ki rá.

Válaszút előtt állunk, semmi sem maradhat úgy ahogyan eddig volt!

Mindenkinek azt kell eldöntenie folytatni kívánja e tovább egy másik szabályrendszer szerint, avagy végleg kiszáll?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szebenyiistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr612821513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása