Friss topikok

Szebenyi István-móri rémálom-ahogy én láttam

Szebenyi István vagyok. Amatőr hadszíntér kutató. A véletlen folytán nevemhez fűződik a móri bizonyítékok megtalálása. Átlagember vagyok, egy extrém hobbival. Soha nem próbáltam ki a drogot, és még bizonyosan van egy halom dolog ami kimaradt az életemből, de ez így van jól... Foglalkozásom, és alkalmi foglalkozásaim felsorolása hosszadalmas volna. De szinte mindent kipróbáltam ami kemény és férfi munka. Voltam úszómester, kőműves, favágó, segédmunkás, ügynök, biztosítási vezető, alkusz, és még sorolhatnám... Nős vagyok, két gyermekem van. Igyekszem becsületesen felnevelni mindkettőjüket. Soha nem lógtam az Állam nyakán, holott néha ránk fért volna. Mindig csak annyit kértem mindenkitől, amennyi jár! Weboldalam: www.hadtortenet.hu Egy egyesület elnökeként próbálom összefogni az amatőr hadszíntérkutatókat. Különös érzékem van nem hétköznapi históriákba keveredni! Vannak dolgok, amelyekben következetesen következetlen vagyok... :-) E-mail: szerkesztoseg.hke@gmail.com

S.O.S. Metal Detector! Elvesztette? Megtaláljuk! Kérjen ajánlatot! Elhagytad a kulcscsomódat, elrejtett családi örökséged keresed? Vagy csupán egy legenda nyomába szegődnél? Kérésre házhoz megyünk! szerkesztoseg.hke@gmail.com

2011.06.26. 05:01 Johnny01

Kulturális Örökség Napjai - 2011.szeptember 17-18.


Tisztelt Érdeklődők!

 

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) egy felhívást tett közzé nemrégiben az Európa szerte népszerű KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI című programhoz való csatlakozás lehetőségéről.

A program kiemelten kezeli a magyar szellemi kulturális örökség értékeinek bemutatását, a kortárs építészet, tájépítészet, a népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, valamint a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését stb.

A kiírásban szerepel még továbbá kiállítás, vetítés, sétaútvonalak szervezése, és még sok más.

Egyesületünk a Had-és Kultúrtörténeti Egyesület illetve két kistelepülés Önkormányzata, Óbarok és Csabdi, erre az alkalomra közös rendezvény szervezésével csatlakozik a programhoz.

Mivel egyesületünk tevékenysége a hadtörténelemhez, hagyományőrzéshez kapcsolódik, egy egészen rendhagyó esemény megszervezése mellett döntöttünk.

Rendezvényünk a Magyarok katonák vitézségét célozza bemutatni, a Honfoglalástól napjainkig.

Ezen a hétvégén a Magyar Történelem különböző korszakai elevenednek meg a látogatók előtt, korhű öltözetek, és eszközök bemutatásával.

Ennek megfelelően, e köré szerveződik az egész program, amely nagyjából az alábbiak szerint áll majd össze:

- Honfoglalás-kori vitézek íjász bemutatója, korabeli jurta kerül felállításra
- A török kor vitézei mutatkoznak be korabeli ruhákban, felszerelésekkel, rögtönzött csatával, ágyúval
- I. Világháború egyenruháit felszereléseit mutatják be a kor hagyományőrzői
- A II. Vlilágháború hadieszközeiből, robbanótestekből, egyenruhákból, felszerelésekből nyílik gazdag kiállítás
- Militária börzét tartunk, ahol gazdát cserélhetnek a hozott tárgyak
- Hadtörténeti Élménytúra indul a szomszédos Csabdi településre korabeli, II. Világháborús állásrendszerek tekinthetők meg útközben. Óbarok fehér szikláin, amelyek a település fölé magasodnak már várja őket a korábban beásott magyar és német csapatokból (Magyar Tartalékosok Szövetsége, MATASZ hagyományőrzői) álló kézifegyverekkel, ágyúval felszerelt egység, amely éppen "harci feladatot" hajt végre a térségben.
- A "háború" után a turisták folytatják útjukat Csabdira. Itt képzett régész kalauzolja őket az Árpád-kori templom, majd pedig a Vasztélyi kastély tekinthető meg.

A rendezvény programja folyamatosan bővül, így előre láthatólag fellépnek néptáncosok, lesz faesztergályos bemutató, különböző népi használati tárgyakat készítenek majd helyben, amelyeket meg lehet vásárolni. Sörsátor, zene, stb.

Amennyiben lehetséges, szeretnénk ha a H.M. katonái is képviseltetnék magukat, ebben az ügyben még folyik a szervezés.

A rendezvényt az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg, és az egyik lényeges szempont hogy ingyenesen legyen látogatható!

Rendezvényünk legfőképp abban tér el a többi helyszínen rendezett rendezvénytől, hogy nem a gasztronómiát, a borturizmust, vagy a welness hétvégét népszerűsíti, hanem az egyik legfontosabb értékünket, hazánk történelmét!

A RENDEZVÉNY DÍJTALANUL LÁTOGATHATÓ!

A részletes programot egy-két héten belül közzétesszük!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szebenyi István
Had-és Kultúrtörténeti Egyesület

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szebenyiistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr643015157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása